Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθει από καθηγητές του Ο.Π.Α. οι συµµετέχοντες αξιολόγησαν θετικά τις πιο διαδεδομένες μεθόδους επιλογής, όπως τη συνέντευξη και τα βιογραφικά σηµειώµατα αλλά αναγνωρίζουν την σχετικά χαμηλή επιστημονική τους τεκμηρίωση. Τα δείγματα έργου είναι ίσως η μοναδική μέθοδος, η οποία διαθέτει ταυτόχρονα υψηλή αποδοχή από τους υποψηφίους και ταυτόχρονα υψηλή επιστημονική τεκμηρίωση και φαινομενική εγκυρότητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι φοιτητές θεωρούν ότι πολύ υψηλή επιστημονική τεκμηρίωση διαθέτουν τόσο τα τεστ ειδικών ικανοτήτων όσο και τα τεστ προσωπικότητας αν και τις θεωρούν αρκετά ψυχρές και αδιάκριτες ως διαδικασίες, πράγμα που εξηγεί την μέτρια χρήση τους και αποδοχή τους. Τέλος, ιδιαίτερα αρνητικά αξιολογούνται μέθοδοι, όπως η γραφολογία, οι προσωπικές επαφές και συστάσεις και τα τεστ ειλικρίνειας, παρόμοια µε τα αποτελέσματα ερευνών του εξωτερικού.

Ένας παράγοντας που δεν έχει μελετηθεί καθόλου σε σχέση µε το ζήτημα των αντιδράσεων των υποψηφίων είναι οι ατομικές διαφορές, όπως η προσωπικότητα τους. Κατά πόσο δηλαδή και µε ποιο τρόπο, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των υποψηφίων επηρεάζουν την εκτίμηση τους για τις διαφορετικές εκφάνσεις των μεθόδων επιλογής προσωπικού. Όσον αφορά αυτόν τον παράγοντα τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η επιρροή τους είναι µάλλον περιορισμένη και αφορά κυρίως στην επιστημονική τεκμηρίωση και την καταλληλότητα κάποιων µμεθόδων επιλογής,
όπως τις αξιολογούν οι εργαζόμενοι του δείγματος. Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η θετική αυτο-εικόνα των εργαζομένων σχετίζεται θετικά µε τη θετική αξιολόγηση των συνεντεύξεων και των βιογραφικών σηµειωµάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: