Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ:ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ή ΟΧΙ;

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις υποψηφίων με ειδικές ικανότητες οι οποίοι επιλέγουν να αποκρύψουν την αναπηρία τους για λόγους όπως π.χ. το γεγονός ότι η θέση που διεκδικούν δεν έχει σχέση με την αναπηρία που έχουν. Ένας άλλος ίσως σημαντικότερος λόγος είναι η αντίληψη ότι ένας εργοδότης θα επηρεαστεί αρνητικά με αποτέλεσμα να προσέχει περισσότερο όχι τι μπορεί αλλά τι δεν μπορεί να κάνει το εκάστοτε άτομο. Είναι λογικό μέσα στον ανταγωνισμό της αγοράς εργασίας τα άτομα με ειδικές ανάγκες να μην θέλουν να υποστούν διάκριση κατά την διαδικασία επιλογής. Και βεβαίως υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που έχουν ορισμένες προκαταλήψεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, π.χ. συσχετίζουν άμεσα την αναπηρία με τα προβλήματα υγείας.

Όμως παρόλο που οι προκαταλήψεις πολλών εργοδοτών και η διάκριση είναι δυστυχώς πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί λόγοι που ένα άτομο με ειδικές ανάγκες θα επέλεγε να μιλήσει για την αναπηρία του.

Αν ο υποψήφιος παρουσιάσει την ιδιαιτερότητά του με θετικό τρόπο πριν την πρόσληψή του σε μια επιχείρηση, είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπιστεί από τους άλλους αρνητικά αργότερα. Το γεγονός ότι επέλεξε να χειριστεί το θέμα με ειλικρίνεια και εντιμότητα οδηγεί στην ανάπτυξη ενός κλίματος εμπιστοσύνης και δημιουργεί ευνοϊκή αντιμετώπιση από τους εργοδότες.

Στην περίπτωση που το πρόβλημα του ατόμου δεν είναι εξώφθαλμο και το άτομο επιλέγει να το αποκρύψει μέχρι να προσληφθεί, δημιουργούνται αρκετά ερωτήματα για τη μετέπειτα πορεία του στην επιχείρηση καθώς υπάρχει πιθανότητα η αναπηρία του να αποκαλυφθεί με τρόπο και σε συνθήκες που είναι ακατάλληλες και η σχέση εμπιστοσύνης με τους εργοδότες και τους συναδέλφους να δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: