Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 55

Σύμφωνα με την έρευνα «The New Employee/Employer Equation survey » (όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο «Workforce Crisis») οι υποψήφιοι με ηλικίες άνω των 55 ετών χαρακτηρίζπνται από τα εξής:

  • Δίνουν μεγάλη αξία στην οργάνωση, την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη. Έχουν περισσότερη άνεση με τις ιεραρχίες στον εργασιακό χώρο σε σχέση με τους νεότερους εργαζόμενους.
  • Είναι λιγότερο πιθανό να περιγράψουν τους εαυτούς τους ως φιλόδοξους αλλά θεωρούνται αξιόπιστοι, εργατικοί, με αυτοπεποίθηση, αισιόδοξοι, κοινωνικοί, πετυχημένοι και ανοιχτοί σε καινούργιες ιδέες.
  • Προσαρμόζονται δυσκολότερα σε καινούργιες τεχνολογίες, έχοντας μεγαλώσει σε μια περίοδο χωρίς την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας των τελευταίων δεκαετιών. Μολαταύτα έρευνες δείχνουν πως η ηλικιακή αυτή ομάδα αναπτύσσεται με τους υψηλότερους ρυθμούς στην χρήση του διαδικτύου και γενικότερα αν αποφασίσουν να ασχοληθούν με κάποια τεχνολογία οι πιθανότητες είναι ότι θα την υιοθετήσουν με ενθουσιασμό.

Στα προτερήματα των εργαζομένων αυτής της ηλικιακής ομάδας περιλαμβάνονται η εμπειρία, η συναισθηματική ωριμότητα και η αφοσίωση. Όταν δεσμευτούν σε μια επιχείρηση, προϊστάμενο ή ομάδα εργασίας κάνουν ότι μπορούν για να επιτύχουν τον σκοπό τους. Οι περισσότεροι προτιμούν μακροχρόνιες σχέσεις με τους εργοδότες τους και συσχετίζουν τη σταδιοδρομία τους με την εταιρία στην οποία εργάζονται.

Μολονότι είναι σαφές πως τα άτομα νεότερης ηλικίας σαφώς δίνουν νέα πνοή και όραμα στην εκάστοτε επιχείρηση, εν τούτοις δεν θα έπρεπε να παραγκωνίζονται από την αγορά εργασίας και τα γηραιότερα άτομα όχι από οίκτο αλλά από σεβασμό στα ιδιαίτερα προσόντα που εξακολουθούν να κατέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: