Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΑΣΕΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΩΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Τεχνικές βαθμολόγησης αιτήσεων πρόσληψης ή βιογραφικών σημειωμάτων για την διαλογή των υποψηφίων

Πλεονεκτήματα

  • Χρήσιμο σε περιβάλλοντα εργασίας όπου ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων επιτελούν την ίδια ή παρόμοια εργασία.
  • Χρήσιμο σε εργασιακά περιβάλλοντα όπου μεγάλος αριθμός υποψηφίων αντιστοιχεί σε μεγάλο αριθμό κενών θέσεων.

Μειονεκτήματα

  • -----------------------
  1. Μελέτη πληροφοριών υπόβαθρου ( Background) υποψηφίου: Εδώ περιλαμβάνονται ερωτηματολόγια, συνεντέυξεις και επικοινωνία με παλαιότερους εργοδότες με στόχο να εξεταστεί η αξιοιπιστία και να ελεγχθούν οι ικανότητες του υποψηφίου. Για τη σωστή και ασφαλή διεξαγωγή συμπερασμάτων τα αποτελέσματα της μελέτης εξετάζονται από ειδικούς στη συμπεριφορική ανάλυση.
  2. Μελέτη βιογραφικών δεδομένων μέσω εμπειρικής ανάλυσης: Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν στοιχεία όπως η οικονομική τους σταθερότητα, η εργασιακή τους υπευθυνότητα και τα εκπαιδευτικά τους επιτεύγματα. Η βαθμολογία του κάθε υποψηφίου υπολογίζεται αξιολογώντας κάθε ερώτημα σε σχέση με την σύνδεση (όπως προκύπτει μέσω εμπειρικής ανάλυσης)) μεταξύ αυτού και του κριτηρίου προς βαθμολόγηση.
  3. Μελέτη βιογραφικών δεδομένων μέσω λογικής συσχέτισης ερωτημάτων:Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν στοιχεία όπως η οικονομική τους σταθερότητα, η εργασιακή τους υπευθυνότητα και τα εκπαιδευτικά τους επιτεύγματα. Η βαθμολογία του κάθε υποψηφίου υπολογίζεται αξιολογώντας κάθε ερώτημα σε σχέση με την λογική σύνδεση μεταξύ αυτού και του κριτηρίου προς βαθμολόγηση. Όπως προκύπτει από έρευνες, η αξιοπιστία αυτής της τεχνικής ενδέχεται να είναι χαμηλότερη από άλλες διαθέσιμες τεχνικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: